Navštíveno 2686x

Omlouvam se, ale potrebuju nejake informace zacerstva. Poptavam okna na celej barak. Pozadavek byl nasledujici, 6ti komora, 3-sklo, zvenku ANTRACIT, zevnitr BILA.
Kovani nevim, ale vetsinou chodi ROTO NT
Mam uz nekolik nabidek, ALE 2. z nich jsou na REHAU EKO 70 (5ti komora) a z toho jedna jeste k tomu jen s 2-sklem.
A dnes mi prisla nabidka, 6ti komora, 3-sklo jak jsem chtel, ale profil GEALAN.
Otazka zni, ma cenu trvat na 6ti komore anebo na to sr*at?
Nema cenu ,ja mam doma 3 komory a nevidim problem. zeptam se,3 sklo...ty to mas nekde u hlavni silnice? Potrebujes neco hodne dobre odhlucnit? Jsou totiz tezka jako cune....mnohem vice mas ztraty tepelnyma mostama,pripadne strecha,zdi..... sel bych do toho rehau . Hlidej si aby to nebylo z odpadniho pvc
Na komory prdět, plocha rámu je tak málá, že ten rozdíl je fakt zanedbatelný.
3-skla - no to je otázka, v případě, že by se chytla akce 3-skla za cenu 2-skel tak určitě, ale jinak bych na tom zas tak nebazíroval....záleží jak máš udělanej zbytek baráku.
Pokud máš už nějakej brutal zateplovák, tak 3-skla cenu mají.
No u hlavni silnice to neni, ale myslel sem, ze tam jde hlavne o tepelny ztraty, ne? Prave bych spis rek, ze ram tvori relativne malou plochu, nez ta tabule skla, ktera bude studenejsi vic.
Záleží jaké jsou rozměry oken a případné příčkování, ale plocha profilu rozhodně není zrovna malá. U velké většiny oken, která se běžně osazují je to více jak 1/3 plochy celého prvku. Takže ani ten profil není zanedbatelný.
Každopádně vzhledem k tomu, že rozdíl na 5-ti a 6-ti komoře je reálně max. 0,2, tak to není až takový přínos jako na skle. Tam bych naopak dneska už nic jiného než trojsklo nebral. Navíc, když dost firem dává trojskla za cenu dvojskel, není co řešit. Když už chce někdo šetřit, raději normální kvalitní profil, než to nejlepší a k tomu slušné trojsklo.
A samozřejmě brát od firmy, která udává reálné hodnoty a ne jako 95% firem certifikované hodnoty, které jsou zcela mimo realitu. Jelikož zrovna hodnoty Uw celých prvků a jednotlivých dílů mi prochází rukama každý den v práci, tak se mnohdy fakt nasměju co si někteří výrobci nechají nacertifikovat. Asi když jsou prachy, tak to jde :)
Jinak zrovna na hodnoty zvukové průzvučnosti není vliv trjskla a dvojskla až tak moc markantní vzhledem k tomu, že to nakonec vždy zmrví profil. Samozřejmě na samostatných sklech jsou rozdíly podstatné.
To samé řeším nyní já. Poptávám firmy taky na 6.komoru a trojskla nebo 5.komoru a dvojskla. Kamarád co má firmu na okna a dveře, tak říkal příklad. Když ti přijede firma a doveze okna, jak poznáš 5. nebo 6.komoru (že tě firma neojebe)? některé mají jinou šířku rámu, ale některé ne. A prý zkoušeli jejich okna termokamerou a nejvíc prý tepla letí rámem. Takže asi lepší rámy než skla. Ale dneska kde jaká firma dává trojsklo za cenu dvojskla. Já mám bohužel oken jak nas....o (25ks) a vchodové dveře. Nabídka zatím od jedné firmy na různé provedení od 180-208tis.Kč + 42.000 zednické. Všechno by šlo, ale dneska jsem se šel informovat na stavební úřad a prý musím do 150 m2 zastavěné plochy na ohlášku a nad na stavební povolení. Byli docela rozumný a chtějí to udělat jen na ohlášku, ale pak jsem byl na odboru kultury a tam jsem pohořel. Prý už sice nejsem v památkové zóně (končí asi dvacet metrů přede mnou), ale protože se tady narodili nějaký skladatelé a mám na baráku pamětní desku, která nepatří k domu mi nechtějí povolit plastové okna a jiné provedení oken než stávající. Mám nejvíc oken (19ks) o rozměru 101x154cm a potřeboval bych pro zachování tvaru dvojkřídlé s nadsvětlíkem (ventilačkou) prostě klasické zdvojené špalety a jiné mi nedovolí. Oknaři to prý vyrobí, ale budu mít výhled jak z ponorky. Zítra přijde ještě nějaká komise památkářů, tak jsem zvědav. Loni jsem už 5 oken vyměnil na černo, ale nejsou od nikud vidět, to asi bude.... Ale hrozilo vypadnutí skel a ohrožení zdraví toho, kdo šel kolem.

15.02.2010, 18:22 |
JEF
souvisí to s tématem a určitě to bude zajímat i ostatní.
Otázka je, jakého dodavatele oken zvolit ?!
Co jsem cetl na internetu reference,tak v podstate ani u nejvetsich vyrobcu v CR neni "zaruka kvality" a jsou zde spatne reference problemy pri realizaci.
Co jsem take nasel jsou problémy s levnými polskými plasty.
je to jako vsude. nejlevnejsi cena je vzdycky necim vykoupena (tady treba recyklovanyma pet flaskama misto oken :-) ). V nasi male dedine jsou 3 vyrobci oken a dalsi 3 okolo a urcite bych mezi nima nevybiral podle ceny. Zkus se spis zeptat znamych v okoli od koho maji okna, kolikrat je byly serizovat technici a podobne. Otec okna vyrabi a treba konkretne u nej (Hook Plast) kdyz se okna namontovali, tak se po 2 letech seridili jedny velke balkonovky a zbytek parada....na druhou stranu treba u AZ serizuji snad vsechno (PET flasky misto oken :-))

15.02.2010, 20:11 |
aphex GEALAN jsou pšonci. Ty to šiděj a rámy se kroutěj.
okna dělám. na 3-sklo se vyser akorat se ti křídla budou svěšovat víc, neb ty skla jsou těžký jako prase. jinak jak píše aphex GEALAN made in Poland. To samé vetšina Rehau u nás. Poláci se tlačí všude. Důležité je i kování. Roto nebo winkhaus jsou na hovno. Roto se špatně seřizuje. Maco je super a bytelné. Sice je o cca 15% dražší ale nejsou s ním takové problémy. Komory jsou celkem fuk jestli 5,6 nebo 7. Hlavní je na profilu tloušťka stěny. Jo a taky bych se poptal na výztuhu. Nejlepe je celoobvodová tzn. železo všude. Někteří to cpou jen tam kde potřebují chytit panty aby držely. A samo v rámu by měla být výztuha uzavřený. přece jenom ty panty přišproubované do té výztuhy drží celé křídlo. Trojsko je fajn ale opravdu budeš mít větší ztráty jinde. Okna ktéré splňují koeficient prostupu tepla do 1,2 jsou ok. Pokud teda nepotřebuješ kvůli tepelnému auditu hodnotu nižší (která se dá nahonit trojskelm)).

15.02.2010, 21:31 |
wrkos to aphex: GEALAN je tradiční německý profil a žádný polský.
V dnešní době co se týká oken je strašně moc výrobců. Při výběru je dobré zvolit prodejce resp. výrobce který působí v tvém regionu a to z důvodu záruky, protože když se něco posere tak rychleji ti přijede servisák, který tě má za rohem než ten, který pojede přes půlku republiky.
Hodně velkých výrobců vzhledem k finanční situaci si nechává okna vyrábět v Polsku. Až na světlé vyjímky okna od těchto firem nebrat.
Určitě nebrat nejlevnější a ani nejdržší nabídky co ti přijdou. Trojsklo je super věc, hlavně protože má lepší tepelnou prostupnost. V případě rozhodnutí se pro trojsklo pohlídat si použité kování aby křídlo fungovalo ok. Kování ROTO NT nebo MACO Multitrend v pohodě. Dobrý prodejce ti navíc vše vysvětlí. Neber okna od překupníků ale přímo od firem, které okna vyrábí a zárověň prodávají.
wrkos: jak poznáš jestli si firma nechává dělat okna v polsku nebo ne ??
vybral sem si u jednoho z nejvetsich vyrobcu u nas, fa.SULKO, okna profil REHAU- raufipro + kování MACO-multitrend + 3-sklo
Co se týče profilu,skel i kování,tak na vše jsou dobré ohlasi, na firmu sem našel i špatné reference,ale zase u takhle velký firmy a počtu zákazníků asi nebude 100% spokojenejch,tak si řikám že lepší takováhle firma než menší obchodníci s oknama bůhví jakejma.. Vybrat tu správnou firmu je i ted, kdy by se měly vsichni snazit,docela tezka vec a dobrou spolecnost hledat jak jehlu v seně :(

16.02.2010, 07:59 |
wrkos madaros: dobrý výrobce ti klidně nabídne, že se můžeš kdykoli přijet podívat na vyrobu oken proto ta regionalita
madaros nevím kde žiješ ale zrovna sulko ty okna vozí s polska a to už nějakou dobu.
[ Link ] tady si počti
- jinak podívat se do výroby ? .p)))))))))))
to je sranda, páč dneska výrobní i rodinné firmy, které vyrábí do toho tahají okna bůh-ví odkud - takže přijet se podívat do výroby ? - dobrá hláška
Bral jsem na barák teď REHAU-5ti-komora, trojsklo-rámeček swisspacer(umělohmotný), kování roto. 5xokno 125x125, 3xokno 100x125, 1x okno 50x100, a 2x francouský dveře 180x230...ještě k tomu jsem dělal vchodový dveře z rehau profilu-zesíleného+3sklo. Za ty samotný okna + francouský dveře jsem dal cca 44tis. Samotný dveře(mají i prosvětlenou plochu+GU securyty zámek) jsem dal 50tis.
A pokud ti jde o tepelný ztráty, tak si hlavně nedávej do těch tabulí takový ty mřížky a vykašli se na takové ty hlinikové žaluzie zevnitř = mor na přenos chladu. Kvůli těm žaluziím mám v nynějším bytě neustále sraženou vodu na oknech, když jsou stažený, jakmile je vytáhnu, tak je to OK.
Jo, ale pokud budeš dávat to trojsklo, tak počítej s tím, že montéři budou nadávat do alelujá - je to fakt těžké.

16.02.2010, 09:14 |
aphex wrkos: Věšet bulíky na nos mi nemusíš. Sám jsem je prodával :)
Slysel nekdy nekdo o Inoutic Prestige od Deceuninck? 6 komor.
deceuninck mám v bytě - pěti-komory, ale jen dvojsklo a nerez rámeček. Moc se mi to nezamlouvá.
tak treba ja bral tak 6 let zpatky AQ okna a vazne jsem byl v Chocni ve vyrobe... takze tam je opravdu delaj, profily snad nemecky...
AQ okna zkrachovali - pan Chomát za sebou nechal půl miliardy dluhů
nyní jede pod firmou OKNA.eu s čistým štítem,
NEKECEJ! tak to ja vubec netusil... paaani! to jsem si rikal, co je to za "solidni" firmu.. :-)
To tmx.806 : ono je tam možná dělají,ale mohou také vozit okna odkudkoli,takže to,že uvidí někdo výrobu neznamená,že je to kvalitní :-(
Nicméně se nejvíce setkávám s tím,že daleko více se musí klást nároky na kvalitu montáže a seřízení,než vyloženě se hnát za superhypermega nejlepším profilem atp. ,který když blbě namontují,tak jdou okna srát :-(

16.02.2010, 11:14 |
wrkos aphex: no vidíš a já Gealan prodávám teď a vím, že to žádné Polsko není. Neplést si výrobce profilů s výrobcem oken. Je totiž dnes docela možné že firma XY si nechává z třeba německého profilu, který se v Německu opravdu vyrábí tak samotná okna si nechává vyrábět v polsku.
A jinak u naší firmy, která teda působí pouze v regionu střední Moravy, není problém zákazníka vzít na "exkurzi" do výroby aby viděl že okna děláme u nás a že se nemáme za co stydět.
tappaja: Záleží k čemu ty okna chceš (jestli budeš žádat o dotace) pokdu zvažuješ "jen" výměnu za něco lepšího, postačí ti kvalitní profil s dvojsklem, jestli chceš kvůli dotaci, málokterý okno splní Uw=1,2 bez trojskla. Každopádně si z nabídek vyselektuj jen výrobce. Překupníky rovnou hoď do koše :-)
Lucni.konik: já tedy nevím, jak často větráš nebo kde bydlíš, ale co máme doma plastový okna, tak jsme si ty žaluzie nechali udělat, a okna se teda vůbec nepotí... Taky je fakt, že bydlím v paneláku, takže to může být nižší relativní vlhkostí, ale abych řekl pravdu, tak se nepotili ani v létě a v zimě jen v koupelně, ale to zas jen, když se někdo koupe.
Samozřejmě, že ta funkčnost těch "hliníků" je po pár letech používání nic moc a kdybych věděl co to je nebo není, tak bych asi zvolil něco jiného, ale kromě pár neduhů týkající se ovládání s tím problémy nemáme.
webster5: Jako že SULKO bere celý okna v Polsku jo? Fakt? Nebo kupuje nějaký polský profily a mastí to z toho tady?
mr.brain.....potí se to samo v zimě, vlhkost je bohužel větší než je zdrávo - zapřičeněno špatnou izolací zdí a zasypáním zdí nad izolační vrstvu(cca 30 prosakování), takže než to tu dokonale proschne, tak budu už ve svém a řešit tohle nebudu.
zbyšek: co vím tak sulko už dávno výrobu zrušilo a kupuje celé okna z polska. tohle je ale jev aspoň tady u nás na severní moravě dost častý. s polákama tady prostě není konkurence. za co oni vyrobí okna my ani nenakoupíme plast. a nejlepší jsou firmy typu sleva 50%. na nabídce to buďto těžce přestřelí a pak ve slevě jsou ve finále plus mínus šul nul. zákazník ale vidí slevu a je z toho paf. nebo to vezmou z polska jsou levnější jak český výrobce ale pořád na tom má třeba 40% ta firma, která to v polsku koupí.

16.02.2010, 20:56 |
Zbyšek | Upraveno: 2010-02-16 20:57:38
A přesně z takovýchto keců od lidí, kteří nejsou vůbec v obraze pak vznikají ty fámy o různých firmách. Na Sulko jsem se ptal schválně, protože s touto firmou mám hodně co do činění a dost členů mé rodiny v této firmě působí už od jejího zrodu.
Tedy samozřejmě mohu říct, že sulko právě jako jedna z hodně mála firem okna samo vyrábí a používá profily rehau (které rozhodně nejsou z Polska - jelikož každou chvíli řeším věci přímo s hlavním zastoupením rehau, tak o tom něco vím). Výroba oken se rok od roka rozrůstá a bude i nadále. Už teď nemáme pomalu kam dávat vyrobená okna vzhledem k tomu, co dělníci na lince vychrlí.
S polskem máme společné jen to, že od nás náročnější zákazníci berou naše okna. To je asi tak vše.
Jinak abych ještě dodal k diskusi zde ohledně oken:
ke svěšování křídel vlivem těžkých trojskel: trosjkla samozřejmě jsou značně těžší, ale pokud je použito kvalitní kování a konstrukce prvku, není s tím sebemenší problém. Je to dáno také tím, že okno v 90% času stále visí na přizvedávačích v rámu, takže se nemá proč svěšovat. U vchodovek a balkónovek to samozřejmě řeší kvalitní kování a dimenzování pantů.
Rošení u meziskelních žaluzií a mřížek: tohle je samozřejmost, jelikož je to skvělý tepelný most a tím pádem izolačně zabité sklo. Proto je také super, když někdo řeší okna na pasiv a chce tam meziskelky, nebo duplexy, čímž to absolutně znehodnotí.
Každopádně málokdo pozná rozdíly mezi oknem s šestikomorou a trojsklem a pětikomorou s dvojsklem na tepelně izolačních vlastnostech, protože 90% lidí má na domě takové tepelné mosty, že okna to fakt nezachrání. Jak už ale bylo řečeno zde v diskusi, mělo by jít alespoň o okna s Uw=1,2, což je takové minimum pro schopná okna dnešní doby. Vzhledem k tomu, že si právě nějakými výmysly, příčkami, designovými výplněmi atd. zákazníci mnohdy zcela znehodnotí prvky, tak i téhle hodnoty mají někteří problém reálně dosáhnout.
Na druhou stranu není problém udělat okna s velmi dobrými hodnotami, ovšem samozřejmě to něco stojí. Jde o to, jestli to daný dům potřebuje, protože se to týká vesměs pouze pasivů.
A opravdu to chce vybírat výrobce podle toho z čeho dělají, jak to dělají, jak se staví k případnému problému atd. Překupníci jsou fakt tou nejhorší variantou.
Tak já dneska pohořel na památkáři. Byť nejsem už v památkový zóně, ale jen v nějakém ochranném pásmu, tak mi stejně kecají do toho, že nemůžu dát plast. Ale dřevo už neeeee. Mám trojdílné okna tedy dvoukřídlo s ventilačkou. Ani kdybych zachoval tvar a barvu, tak stejně to zamítnou. A to už vůbec jednokřídlo s přepažením ve tvaru písmene T. A i kdyby se to zrealizovalo, tak budu mít při šířce oken 101x154cm průzor z oken jak z ponorky. Vychází mi to na 30cm jedno sklo. Co radíte? Nevím jestli se na úřady vys...t a udělat to na černo. Kamarád co dělá okna mi dneska říkal, že jsem snad první člověk, co chce měnit okna na ohlášku a ještě hlásit na památkovém.

16.02.2010, 22:14 |
martin924 | Upraveno: 2010-02-16 22:16:20
Jirka156: Máš pravdu v tom že dneska ohlášku prakticky nikdo neřeší, ale v tvém případě bych to neriskoval - už jsi na sebe upozornil.... Na druhou stranu, kde neni žalobce neni soudce.
Jak sjou na tom původní rámy a křídla? Pokud nejsou KO, tak by se dalo použít zasklení izolačním dvojsklem do původních profilů. Sám jsem to sice neviděl, ale údajně to funguje velice dobře.
Ja jsem prave dostal dobry reference na Sulko, tak uvidime, s cim prijdou.

17.02.2010, 08:08 |
cupra.165 | Upraveno: 2010-02-17 08:12:11
Tappaja ...ahoj,zkus klidne i tyto,mne delali prubezne od roku 2004 dodnes okna v baraku..primo sami si to vyrabi,muzes k nim i do vyroby,pouzivaji kvalitni plasty ,kovani roto. Ceny mi udelali oproti okolnim firmam velmi slusne
[ Link ]

17.02.2010, 19:36 |
JA tappe už máš?
mám příbuznou v oknech v Modřanech..německý profily montáž na Moravě..mám barák 2 roky a pohoda.2skla v ložnici lepší proti hluku,kuchyň na západ má origo solární folii.Balkonovky otvírám kočkám a čubě asi tisíckrát za den a držej :-)kdyby něco 606 129 129
To martin924: okna jsou poplatné stáří domu a to nikdo z nás nezná. Naše rodina tady bydlí x desítek let a narodili se zde v 19.století dva skladatelé. Pak co vím zde kdysi byla v přízemí hospoda. Dle nějakých bájí by měl být dům stavěn z kamenů, které byly použity na stavbu kostela Nejsvětější Trojice u nás v RK. Tedy přelom 16.-17.století. Samá klenba, obvodovky 110cm široké z opuky a nějaké mazanice, okna bych řekl původní. Totální prohlnilý a mokrý šrot. Pod +5st. mokré skla a pod -10st. krásný mrazivý kytičky. Co ti budu povídat. Dnes mi přišla ještě nabídka Stavony a Vekru jsem zadal. Ceny jsou docela podobné. Budu mít tak asi 4 návrhy a uvidím. Jestli to teda ty pitomci z památkového povolí.
Tak se mi sesly vsechny nabidky a mam tu tri "finalisty"
Trocal 88+
VEKA Aplhaline 90MD
Kommerling Eurofutur Classic 70mm
Kommerling se mi libi vzhledove, kor ten s presazenym kridlem, (ale ma jen 70mm, 3-sklo je 4-12 kombinace).
Veka se mi libi taky (byl jsem upozornen, ze se profil muze vyrabet v Polsku, ale jinak nemam nic proti, jen ze dverni profil je nic moc a nevejde se tam udajne 3-sklo).
Trocal 88+ na doporuceni jsem dostal nabidku, obsahuje vse co jsem pozadoval, trojsklo, kovani a navrch "dobra" cena. Takze je to horkej kandidat.
Cenove jsou tyhle 3 kandidati plus minus stejne. Snad neudelam chybu, poreferuju jak to dopadlo.